Zijn de regentonnen gratis?
>> Nee, voor zowel de ton, het leveren en het aansluiten moet betaald worden. U betaalt €60,00 voor leveren en aansluiten. Daarnaast betaalt u de inkoopprijs van de regenton.
Maar er zit toch subsidie op?
>> Ja, dat klopt. De daadwerkelijke kosten van €100,00 per ton voor het organiseren, bestellen, leveren en aansluiten worden voor de helft vergoed door het waterschap in uw gebied en Rotterdams WeerWoord.
Ik wil een regenton voor de straat van Opzoomer Mee
Dan kunt u een aanvraag doen bij Opzoomer Mee. Ons team zal na goedkeuring (je moet aan een paar voorwaarden voldoen als straat) van de organisatie de opdracht krijgen om de ton bij u te plaatsen, maar dat is dus iets anders dan Het Regent Tonnen
Zijn er nog meer subsidiemogelijkheden?
Ja, als u zelf of samen met buren 1000 liter of meer opvangt in regentonnen, dan kunt u bij gemeente Rotterdam een bijdrage vragen die neerkomt op 50 euro per liter voor de totale projectkosten. Hierin is WaterLeider of Het Regent Tonnen geen deelnemer en de beoordeling van de aanvraag ligt bij de gemeente.
Krijg ik geen last van muggen?
>> Zolang de ton gesloten is, hoeft u niet bang te zijn voor muggen. Muggen hebben een open wateroppervlakte nodig om eitjes te leggen. Over kiertjes en gaatjes hoeft u zich geen zorgen te maken.
Vriest mijn ton niet kapot?
>> Wij raden aan om de ton voorafgaand strenge vorst, leeg te laten lopen en waar mogelijk af te koppelen om vorstschade te voorkomen.
Hoe kan ik de ton het beste onderhouden?
>> Eén of twee keer per jaar leeg laten lopen; bladeren en/of vuil verwijderen. Voor houten tonnen raden wij lijnolie aan om de buitenkant en de deksel mee te behandelen.
Hoe voorkom ik schimmel/ stank/ ongedierte in de ton?
>> Zorg dat de ton altijd op een droge ondergrond staat, het liefste in de schaduw. Laat hem één of twee keer per jaar in z’n geheel leeglopen, bladeren en/of vuil verwijderen. Gebruik het opgevangen water regelmatig, zodat het zichzelf bij iedere regenbui zuivert.
Het stinkt toch, hoe kan dat?
>> In tegenstelling tot wat je zou denken veroorzaken schoonmaakmiddelen vaak de stank. Check of u of iemand anders de ton heeft schoongemaakt of dat er via een andere afvoer zeep uit keuken of badkamer in de hemelwaterafvoer komt. Een steen in een kunststof ton bevordert de natuurlijke bacterie die stank voorkomt. Bij de houten ton kunt u Effectieve Microbacterieën toevoegen. Dit EM is te koop bij winkels waar ze ook vijverspullen verkopen zoals een tuincentrum of bij een natuurwinkel zoals Gimsel.
Stroomt de ton niet over?
>> Om een regenton aan te sluiten op een regenpijp, gebruiken we een zogenaamde vulautomaat. De vulautomaat monteren we in de regenpijp. Vanaf dit tussenstuk wordt een horizontale verbinding gemaakt tussen de ton en de pijp. Als de ton vol zit kan het regenwater door die horizontale verbinding vanzelf weer terugstromen in de regenpijp. Dit heeft alleen zin als de regenpijp aan het riool is aangesloten. Mocht dit niet het geval zijn, maken we gebruik van een zogenaamde overstortslang om overtollig water de stoep of tuin in te leiden.
Help, mijn ton loopt toch over, hoe kan dat?
>> Grote kans dat de regenpijp ter hoogte van de vulautomaat of net daaronder verstopt zit, dan werkt het terugspoelsysteem van de vulautomaat niet meer.
Hoe kan ik een verstopte regenpijp voorkomen?
>> Door een bladrooster in de goot of een bladspuwer tussen de hemelwaterafvoer te plaatsen.
Heb ik garantie op de ton en aansluiting?
>> Ja, op de ton zelf en de door ons gemaakte aansluiting een jaar. kijk hier voor service en voorwaarden.
Hoe lang gaat zo’n ton mee?
>> De kunststof tonnen minimaal 25 jaar. De houten tonnen krijg je behandeld geleverd en de eikenhouten gaat 15 jaar, en de kastanjehouten ton 8 jaar mee. Als u na 5 jaar zelf de houten ton met lijnolie behandeld, dan wordt de levensduur verlengd.
Mijn houten ton lekt, hoe kan dat?
>>na een periode van droogte komt dat voor bij de eerste bui(en). Het hout is door de droogte gekrompen. Dat betekent dat bij de eerstvolgende regenbui het hout opnieuw moet “zetten” en er tijdens dat proces water door de ton sijpelt. Misschien vervelend voor u, maar hier is niks tegen te doen en hoort bij het gebruik van hout. Het is tijdelijk en het proces zal 2 tot 4 dagen duren
Hoe werkt de betaling?
>> U kunt digitaal afrekenen via de betaalknop of een overboeking.
Ik woon in Vreewijk en hoorde van een actie met korting voor onze wijk, hoe zit dat?
>> Deze actie was een pilot en de eerste 50 bewoners krijgen een ton met reductie. Houdt onze pagina en de wijkkrant in de gaten als er een nieuwe actie start, dan laten we dat via deze website en de krant weten!
Voor bewoners in Charlois is TonTuin gratis die op de keuzekaart als model T4 voor 125 euro staan, dat is toch niet eerlijk?
>> De actie in Charlois is georganiseerd vanuit het gebied zelf. In dit geval zijn de kosten voor de regenton zelf voor een groot deel door Waterschap Hollandse Delta en de Gebiedscommissie betaald.