Technische info

Maten en materialen >> keuzekaart

  • De vulautomaat

Het is geen machine zoals het woord lijkt, maar een stuk PVC in de vorm van een T die we tussen de regenpijp monteren. Hiervoor wordt de pijp doorgezaagd. In het binnenwerk van de vulautomaat zit een rand waarin het regenwater opgevangen wordt en via een horizontale buis naar de regenton loopt. Zodra de ton vol is, vult ook die horizontale buis zich. Zo stroomt het regenwater alsnog via de regenpijp weg en kan de regenton niet overstromen. Er is ook een alternatief waarbij we een rond gat boren in de regenpijp en hier een flexibele opvangkom in de pijp plaatsen met aansluitstuk. Onze installateurs kunnen zelf bepalen welk type vulautomaat het meest geschikt is.

  • De regenpijp (ook wel hemelwaterafvoer of HWA genoemd)

Een van de grootste uitdagingen is het aansluiten op een regenpijp, elk model is anders: kunststof, staal, standaard maten en afwijkende maten, rond, vierkant of deels in de muur. Voor elke situatie hebben we een oplossing, onder voorwaarde dat er a) een regenpijp is en b) dat deze toegankelijk is.
We gaan de pijp wel doorzagen, maar niet afkoppelen, omdat door onze ingreep we geen verandering aan het rioolstelsel aanbrengen, maar alleen een aanpassing.

  • De ton vlak zetten

We verwachten een vlakke en harde ondergrond, het waterpas zetten verzorgen wij. Dat is belangrijk zodat de ton niet gaat hellen of gaat omvallen. Het vlak maken doen we met aanwezige of meegebrachte straattegels.

  • hoogte kraan en ton

Bij de modellen met een voet (T5 en T6)  komt de ton op de voet te staan en de kraan zit op een standaard hoogte zodat in combinatie met de voet er altijd een gieter onder past. De Elho ton (T3) heeft geen voet nodig omdat de kraan wat hoger zit. De houten tonnen en de TonTuin worden op tegels gezet.

  • Goed om te weten:

– De tonnen kunnen altijd (bijvoorbeeld voor onderhoud aan de gevel) altijd wee worden losgekoppeld
– De vulautomaat kan weer van de regenpijp af, maar dan moet er een stuk buis teruggeplaatst worden
– Als het gaat vriezen, laat de ton leeglopen en laat de kraan openstaan
– Onderin de ton blijft altijd een laagje water staan, als je hem niet schoonmaakt, dan krijg je een natuurlijke bacterieën balans in de ton, zodat het water zuiver blijft en de drab onderin. Vergelijkbaar met een sceptic tank.
– Er kunnen muggenlarven in de ton komen en daar komen muggen uit. In principe is de ton een gesloten systeem, maar het is niet te voorkomen
– Als de ton niet goed vult, kan dat komen door bladeren e.d. in de regenpijp. Met een bolrooster bovenin of een bladvanger tussendoor kun je dat voorkomen.

Wat we niet doen, maar wel promoten:

  • Afkoppelen
  • Infiltreren
  • Wadi of vijver maken
  • Een al bestaande ton aansluiten (volgt later)
  • Alleen een ton leveren (volgt later)