Over ons

 • Een druppel werd een rivier en de rivier een oceaan

  In de Graaf Florisstraat zette Nienke Bouwhuis 1 ton neer, Ruud Reutelingsperger wilde meer en ging voor de 300 tonnen in Middelland, Wouter Deen sloot aan en organiseerde de eerste aansluitingen, en Tijs van Ruth zag dat de stad was klaar voor elke Rotterdammer een regenton. Samen met Ruud, Nienke en Wouter maakte hij een plan voor een grootscheeps project. Met de nadruk op service – inkopen, leveren en aansluiten – wordt nu aan alle Rotterdammers een regenton aangeboden. Mensen willen wel een ton, maar als zo werk uit handen wordt genomen, dan wordt een plan pas echt actie. En daar zijn de teamleden van Het Regent Tonnen goed in. Duurzaam zijn door te doen, niet lullen, maar poetsen en met opgestroopte mouwen op de fiets door de stad en elke tonderdag in een andere wijk aansluiten.

  Te nat te droog

  Is het gevolg van klimaatverandering. Het gemiddelde weer verdwijnt langzaam. We gaan naar een klimaat in Nederland waarbij we niet alleen strijden tegen water, maar ook voor water. Gisteren stroomde de Maas nog over de kades van het Noordereiland, morgen is het er dagenlang te heet en droog. Planten verpieteren en de bodem klinkt in. We slapen niet meer van de hitte en sproeien de tuin met drinkwater en koelen met een airco. Maar hé, dat kan simpeler: tegel eruit, plant erin, ton ernaast! Een buffertje regenwater voor de planten en groenblauwe toepassingen helpen tegen hittestress. Klimaatadaptatie in de simpelste vorm is misschien wel de slimste en duurzame vorm van aanpassen.

  Duurzaam én sociaal

  Omdat we geloven dat klimaatadaptatie ook gaat over sociaalmaatschappelijk ondernemen en duurzaam handelen kiezen we voor een aantal basisprincipes voor de uitwerking van het project. Daarom dit:

  • het project biedt kansen aan mensen met – zoals dat heet – afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben werk en geen handen, heb je handen en geen werk dan ben je welkom. Geen re-integratie of begeleiding, maar gewoon een plek die je als opstap kan gebruiken.
  • In de uitvoering streven we naar bewust materiaalgebruik: De eikenhouten ton en de Tontuin zijn van hergebruikt materiaal.