Ontstaan

  • Van straat naar stad
    Tegelijkertijd ontstond in Rotterdam 2 initiatieven. In middelland met Wijkbedrijf de Middellander, de groene connectie en DuZaMMM een tonnenactie voor 300 tonnen in de wijk bij aan te leggen geveltuinen. Stadsbreed strijdt WaterLeider voor meer bewustwording omtrent beter gebruik van de waterstromen. Deze initiatieven smolten samen en leidde tot Het Regent Tonnen. Bij dit concept ligt de nadruk op service. Mensen willen wel een ton, maar als zo werk uit handen wordt genomen, dan leidt dat eerder tot actie. En daar zijn de teamleden van Het Regent Tonnen goed in. Duurzaam zijn door te doen, niet lullen, maar poetsen en met opgestroopte mouwen op de fiets door de stad. 

    Succes
    Na twee jaar is er veel veranderd en is een wijziging in de organisatie. Sowieso is het project met recht een succes te noemen! Bewoners zijn enthousiast en dat uit zich in een toenemend aantal aanvragen en veel aandacht in (social) media.
    WaterLeider is uitgegroeid tot een organisatie met 20 tot 25 leden die het project nu oppakken. Nog steeds niet alleen, maar nu met partners die hun eigen achterban motiveren om mee te doen: Opzoomer Mee, Woonstad en Coöperatie Vreewijk.
    En steun komt er op financieel vlak van Rotterdams WeerWoord, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap van Delfland.

    Sociaal
    Omdat we geloven dat het vergroenen van de stad ook gaat over sociaalmaatschappelijk ondernemen, kiezen we voor een aantal basisprincipes voor de uitwerking van het project. Daarom dit:

    • het project biedt kansen aan mensen met – zoals dat heet – afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben werk en geen handen, heb je handen en geen werk dan ben je welkom. Geen re-integratie of begeleiding, maar gewoon een plek die je als opstap kan gebruiken.
    • In de uitvoering streven we naar bewust materiaalgebruik: De eikenhouten ton en de Tontuin zijn van hergebruikt materiaal.